loading ...
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
Barlangászat
GYILKOSTÓ

Jó ha tudod

 

A vidék legnépszerűbb és leglátogatottabb barlangja a Gyergyói-havasokban fekvő, Súgó-barlang ahol a barlangjárásra vállalkozók igényeiknek megfelelő nehézségű és hosszúságú túrákon vehetnek részt. A környék barlangjai közül csak a Súgó- a Hóvirág-barlang, illetve a Likas-zsomboly látogatható. A többi barlag szigorúan védett és túristák elől lezárt!

 A Gyilkos-tó - Békás-szoros vidékének földtani adottságai kedveztek a barlangok kialakulásának. Ennek köszönhetően több cseppkő illetve aknabarlang (zsomboly) is található a környéken, melyek közül a legjelentősebbek:

a.) Kötej-barlang: a Fekete-Hagymás, Kis-Békás felé néző oldalában található 1240 m magasságban. 87 m hosszú barlang, amelyben érdekes, lublinittel bevont oszlopok láthatóak.

b.) Fekete-Hagymás-zsomboly: a Fekete-Hagymás Háromkút felé ereszkedő gerincén található 1250 m magasságban. Egyik, hóval telt aknája -10 m, a másik -20 m mély. A barlang oldalán cseppkőfolyás található.

c.) Nagy-Teleki-zsomboly: a Fehér-mezőtől keletre, a Nagy-Telek csúcstól északra található 1650 m magasságban. A zsomboly egy 20 m mély aknával kezdődik, amit egy hókupac zár el. Innen egy enyhén lejtő, 8 m hosszú járat kezdődik, mely egy újabb 9 m mély aknához vezet, és az aljáig egy (-40 m) keskeny, agyagos járat ereszkedik.

d.) Tolvaj-barlang: a Szakadát-tető Naskalat-patak felé néző oldalában, 1200 m magasságban nyílik az 50 m mély tektonikus barlang, mely oldalait cseppkőfolyások díszítik.

e.) Likas-zsomboly: a Likas-havas tetején nyílik a legendás hírű zsomboly. Teljes hossza 51 m és három, jól elkülöníthető részre oszlik. A felszíni nyílásnál a barlang átmérője 8 m, legszűkebb részén mindössze 3 m, az aljában pedig 9 m. A 34 m-es kürtő alján egy 3 m-es jégdugó található. Nyáron a jégdugó mellet szűk nyílás képződik, és ezen lehet lejutni az alsó barlangba, melynek mélysége további 17 m és törmelék, ún. álfenék zárja el.

f.) Vit-havas tektonikus barlangjai: A a Pongrác-tetőtől északra a Putna-patak fölött őrködik a Vit-havas. Keleti oldalában három zsomboly nyílik, melyek mélysége több tíz méter.

g.) A Békás-szoros barlangjai: a Gyilkos-tó és a Békás-szoros sziklafalaiban 51 barlangot tartanak számon. Többségük nehezen megközelíthető, kisebb barlang, különösebb cseppkőképződmények nélkül. A leghosszabb barlangok a Mária-forrással szembeni Bardócz-tömbben vannak, mint a Bardócz-szádabarlang (-141m), Vízesés-barlang (-69 m), Flacara-barlang (-242 m).

h.) Hóvirág-barlang (Munticel-barlang): a Munticel szikláinak keleti oldalában található. A 40 m hosszú és a 26 m széles barlangot 1973-ban fedezték fel.

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Barlangászat

A vidék legnépszerűbb és leglátogatottabb barlangja a Gyergyói-havasokban fekvő, Súgó-barlang ahol a barlangjárásra vállalkozók igényeiknek megfelelő nehézségű és hosszúságú túrákon vehetnek részt. A környék barlangjai közül csak a Súgó- a Hóvirág-barlang, illetve a Likas-zsomboly látogatható. A többi barlag szigorúan védett és túristák elől lezárt!  A Gyilkos-tó - Békás-szoros vidékének földtani adottságai kedveztek a barlangok kialakulásának. Ennek köszönhetően több cseppkő illetve aknabarlang (zsomboly) is található a környéken, melyek közül a legjelentősebbek: a.) Kötej-barlang: a Fekete-Hagymás, Kis-Békás felé néző oldalában található 1240 m magasságban. 87 m hosszú barlang, amelyben érdekes, lublinittel bevont oszlopok láthatóak. b.) Fekete-Hagymás-zsomboly: a Fekete-Hagymás Háromkút felé ereszkedő gerincén található 1250 m magasságban. Egyik, hóval telt aknája -10 m, a másik -20 m mély. A barlang oldalán cseppkőfolyás található. c.) Nagy-Teleki-zsomboly: a Fehér-mezőtől keletre, a Nagy-Telek csúcstól északra található 1650 m magasságban. A zsomboly egy 20 m mély aknával kezdődik, amit egy hókupac zár el. Innen egy enyhén lejtő, 8 m hosszú járat kezdődik, mely egy újabb 9 m mély aknához vezet, és az aljáig egy (-40 m) keskeny, agyagos járat ereszkedik. d.) Tolvaj-barlang: a Szakadát-tető Naskalat-patak felé néző oldalában, 1200 m magasságban nyílik az 50 m mély tektonikus barlang, mely oldalait cseppkőfolyások díszítik. e.) Likas-zsomboly: a Likas-havas tetején nyílik a legendás hírű zsomboly. Teljes hossza 51 m és három, jól elkülöníthető részre oszlik. A felszíni nyílásnál a barlang átmérője 8 m, legszűkebb részén mindössze 3 m, az aljában pedig 9 m. A 34 m-es kürtő alján egy 3 m-es jégdugó található. Nyáron a jégdugó mellet szűk nyílás képződik, és ezen lehet lejutni az alsó barlangba, melynek mélysége további 17 m és törmelék, ún. álfenék zárja el. f.) Vit-havas tektonikus barlangjai: A a Pongrác-tetőtől északra a Putna-patak fölött őrködik a Vit-havas. Keleti oldalában három zsomboly nyílik, melyek mélysége több tíz méter. g.) A Békás-szoros barlangjai: a Gyilkos-tó és a Békás-szoros sziklafalaiban 51 barlangot tartanak számon. Többségük nehezen megközelíthető, kisebb barlang, különösebb cseppkőképződmények nélkül. A leghosszabb barlangok a Mária-forrással szembeni Bardócz-tömbben vannak, mint a Bardócz-szádabarlang (-141m), Vízesés-barlang (-69 m), Flacara-barlang (-242 m). h.) Hóvirág-barlang (Munticel-barlang): a Munticel szikláinak keleti oldalában található. A 40 m hosszú és a 26 m széles barlangot 1973-ban fedezték fel.