loading ...
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
Túrázás
GYILKOSTÓ

Jó ha tudod

 

Székelyföldön rengeteg a templom, azonban azok számára akik inkább a kevés templom, és sok a természetjáró programot részesítik előnybe jó hírünk van. Hargita megye domborzati adottságairól csak annyit említenénk, hogy  több mint 60%-a hegy, ez kb. 4000 km2.  Ha meg szeretné tudni milyen a Gyergyó környéki hegyek friss fenyőillata, le szeretne tekinteni egy sziklacsúcsról, vagy farkasszemet nézni egy zergével, jó helyen jár. Ha igazi, vadon termett áfonyát (gyergyóiason kokojzát) akar szedni, inni kristálytiszta forrásokból vagy kezet fogni egy csobánnal (pásztorra használt török eredetű szó) és szétnézni egy esztenán, ahol kipróbálhatja milyen az íze a természetes tejnak, igazi sajtot és túrót enni, ismételten jó helyen jár. Mindehhez annyit kell tennie, hogy a több száz km jelzett turistaösvényt igénybe vegye. Az útvonalak hossza, nehézsége nagyon változatos, lehetőség adódik egy-, vagy néhány órás kirándulásra, de több napos gyalogtúrára is, az év bármely időszakában. 

Tavasszal a vidék üde, sokszor valószínütlen zöld színekbe öltözik, gyakoriak a meleg, napsütéses napok, de gyakori az eső, havas eső, ritkábban hó is, főleg a magasabb csúcsok közelében.

Nyáron a legalkalmasabb az idő a gyalogtúrázásra, ekkor a vidék virágtengerbe öltözik, kevesebb a csapadék, melegek a nappalok, azonban a hegyvidéki éghajlat hatásaként bármikor előfordulhatnak heves, viharral kísért záporok.

Napsütéses őszi időszak esetén ugyancsak kedvezőek a lehetőségek a túrázni vágyók számára. A medencékben gyakori a köd azonban a csúcsokon és a hegygerinceken kellemes napsütés a jellemző. Ebben az időszakban általában nagyon tiszta a levegő, igy gyakran több száz kilóméterre is ellátni a magasabb csúcsokról. Napközben ugyan meleg a levegő, éjszakára azonban lehűl és gyakoriak a hajnali fagyok.

A téli időszakban teljesen új arcát mutatja a táj, általában vastag hótakaró fedi a hegyeket. A turistautak nagy része gyalogosan nem járható a mély hó miatt - kivétel néhány nagyon gyakran járt útvonal, melyen folyamatosan kitapossák az ösvényt az arra járók (pl. Balánbánya - Egyeskő menedékház, Gyilkostó - Kis Cohárd). A többi útvonal csupán hótalppal, vagy sítúra léccel járható. A téli túrák hosszának megválasztásánál számolni kell a nappalok rövidségével, rossz idő esetére pedig gondoskodni kell a megfelelő téli ruházatról, ugyanis gyakoriak az erős széllel kísért hóviharok. Hosszabb túra esetén érdemes előre tájékoztatni a helyi HEGYIMENTŐ SZOLGÁLATOT.

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Túrázás

Székelyföldön rengeteg a templom, azonban azok számára akik inkább a kevés templom, és sok a természetjáró programot részesítik előnybe jó hírünk van. Hargita megye domborzati adottságairól csak annyit említenénk, hogy  több mint 60%-a hegy, ez kb. 4000 km2.  Ha meg szeretné tudni milyen a Gyergyó környéki hegyek friss fenyőillata, le szeretne tekinteni egy sziklacsúcsról, vagy farkasszemet nézni egy zergével, jó helyen jár. Ha igazi, vadon termett áfonyát (gyergyóiason kokojzát) akar szedni, inni kristálytiszta forrásokból vagy kezet fogni egy csobánnal (pásztorra használt török eredetű szó) és szétnézni egy esztenán, ahol kipróbálhatja milyen az íze a természetes tejnak, igazi sajtot és túrót enni, ismételten jó helyen jár. Mindehhez annyit kell tennie, hogy a több száz km jelzett turistaösvényt igénybe vegye. Az útvonalak hossza, nehézsége nagyon változatos, lehetőség adódik egy-, vagy néhány órás kirándulásra, de több napos gyalogtúrára is, az év bármely időszakában.  Tavasszal a vidék üde, sokszor valószínütlen zöld színekbe öltözik, gyakoriak a meleg, napsütéses napok, de gyakori az eső, havas eső, ritkábban hó is, főleg a magasabb csúcsok közelében. Nyáron a legalkalmasabb az idő a gyalogtúrázásra, ekkor a vidék virágtengerbe öltözik, kevesebb a csapadék, melegek a nappalok, azonban a hegyvidéki éghajlat hatásaként bármikor előfordulhatnak heves, viharral kísért záporok. Napsütéses őszi időszak esetén ugyancsak kedvezőek a lehetőségek a túrázni vágyók számára. A medencékben gyakori a köd azonban a csúcsokon és a hegygerinceken kellemes napsütés a jellemző. Ebben az időszakban általában nagyon tiszta a levegő, igy gyakran több száz kilóméterre is ellátni a magasabb csúcsokról. Napközben ugyan meleg a levegő, éjszakára azonban lehűl és gyakoriak a hajnali fagyok. A téli időszakban teljesen új arcát mutatja a táj, általában vastag hótakaró fedi a hegyeket. A turistautak nagy része gyalogosan nem járható a mély hó miatt - kivétel néhány nagyon gyakran járt útvonal, melyen folyamatosan kitapossák az ösvényt az arra járók (pl. Balánbánya - Egyeskő menedékház, Gyilkostó - Kis Cohárd). A többi útvonal csupán hótalppal, vagy sítúra léccel járható. A téli túrák hosszának megválasztásánál számolni kell a nappalok rövidségével, rossz idő esetére pedig gondoskodni kell a megfelelő téli ruházatról, ugyanis gyakoriak az erős széllel kísért hóviharok. Hosszabb túra esetén érdemes előre tájékoztatni a helyi HEGYIMENTŐ SZOLGÁLATOT.