loading ...
DESCOPERĂ
ÎMPREJURIMI
REZERVĂ
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
 
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
RO
ro hu en de
  • 0
  • 2
 

Castelul Lázár

LACU ROȘU

Lăzarea

Str. Bastionului

GPS: 46.749054, 25.530446

arată pe hartă

Tel. 1:

E-mail:    ̶

trimite mesaj + adaugă în planificator
Ultima actualizare: 26. Ianuarie 2016
Castelul Lázár

Prezentare generală - Castelul Lázár Lăzarea

Este aşezată la 6 km nord de Gheorgheni, pe partea sudică a muntelui Szármány. Întemeierea localităţii datează cândva între secolele XII-XIII. Denumirea şi-a căpătat probabil din numele original al muntelui: Szár (-hegy). Existenţa localităţii este în strânsă legătură cu istoria familiei Lázár.

Spre deosebire de o cetate, care înseamnă edificiu întărit printr-un sistem de fortificaţii care deserveşte scopuri administrative şi militare, castelul e perceput ca o clădire mare, medievală, prevăzută cu turnuri şi cu creneluri, înconjurată de ziduri şi de şanţuri, care servea ca locuinţă seniorilor feudali. Ca în majoritatea cazurilor a castelelor în Transilvania sau Europa, clădirea predecesoare castelului a fost un aşa-numit donjon sau turn de locuinţă. Turnul de locuinţă din castelul Lázár datează din anul 1450.

Castelul Lázár, situată aproape de centrul satului Lăzarea, este unul dintre cele mai frumoase exemple a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Castelul cu creneluri totodată a fost una dintre cele mai atractive reşedinţe nobiliare din secolul al XVII-lea din Transilvania.În holul cu boltă în ogivă există inscripţii cu litere gotice din anul 1532.  Zidul de incintă este dotată cu patru bastioane. Intrarea în curtea castelului se face prin turnul de poartă pe latura sudică.

Castelul şi faţada castelului a fost construită în timpul lui István Lázár, tovarăşul de joacă al lui Gabriel Bethlen, mai târziu om de bază a principelui şi judele regal suprem a scaunelor Giurgeu, Ciuc şi Caşin. Blazonul lui din 1632 se află pe un perete a bastionului pe colţul stâng, în interiorul curţii, care desemnează şi data finalizării a construcţiilor. În 1707, castelul a fost a fost incendiat de către armata imperială, în urma unei campanie de represalii împotriva  „kuruc”-ilor (oponenţii Habsburgilor) cum a fost şi seniorul castelului, Ferenc Lázár. De numele lui se leagă construcţia şi reconstrucţia a Casei Cavalerilor.

De remarcat ca personalităţi de seamă care au păşit pragul castelului se numără principele Gabriel Bethlen, mama lui fiind membră a familiei Lázár s-a copilărit aici. Mihnea Vodă, Mihnea III-lea a Munteniei a fost ascuns în castelul Lázár timp de un an după ce a fost alungat de către turci, iar Petru Rareş al Moldovei a petrecut aici 11 ani aici între 1527-1538. 

Castelul Lázár a fost ars în repetate rânduri şi s-a ruinat în 1842 tot din cauza unui incendiu. Începând din 1967 castelul se află sub renovare şi restaurare, activitate ce se desfăşoară şi astăzi. Obiectivul final este redarea splendorii de odinioară a clădirii, deoarece acesta este una dintre cele mai importante construcţii în stil renaşcentist al Transilvaniei.  Pe parcursul lucrărilor i s-a conferat şi statutul de sit arheologic. În anul 2013 a fost restituit urmaşilor familiei Lázár, motiv pentru care soarta castelului este încă indecisă. Castelul, din păcate, nu poate fi vizitat.

 

 

Au fost aici: 0 Tu ai fost aici?
Vor să revină aici: 0 Vrei să revii aici?
Vor să ajungă aici: 0 Vrei să ajungi aici?
Locaţia îi place la: 0 Îţi place locaţia?
NUME IMPRESII NEGATIVE (0) IMPRESII POZITIVE (0) FOTO TURIŞTI
Nu sunt impresii adăugate despre Castelul Lázár.

Fii primul care adaugă.
Această secţiune prezintă strict opiniile şi părerile utilizatoriilor siteului şi au fost publicate la cererea şi cu acordul acestora. Tourist Informator face tot posibilul să elimine mesajele defaimătoare, calomnioase sau jignitoare şi nu poate fi tras la răspundere pentru conţinutul acestei secţiuni.
-
Au votat 0 persoane
Votul tău: -
Adaugă impresia, părerea ta despre locaţie. Schimbul de experienţă ajută şi pe alţi călători să aleagă mai bine. Vă mulţumim.
Adaugă impresie + fotografii
Trebuie să fiţi autentificaţi pentru adăugare comentarii şi fotografii despre locaţie!
what's nearby
Caută în vecinătate
  • cazări
  • gastronomie
  • servicii
  • atracţii
  • evenimente
  • activităţi recreative
  • trasee
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Castelul Lázár Lăzarea - visitlacurosu.ro

Castelul Lázár Lăzarea. Date de contact, hartă acces, prezentare, fotografii şi comentarii despre Castelul Lázár.