loading ...
DESCOPERĂ
ÎMPREJURIMI
REZERVĂ
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
 
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
RO
ro hu en de
   

  Parcul Dendrologic Grădina Csíky

  LACU ROȘU

  Gheorgheni

  Str. Grădin Csiki, Nr. 53

  GPS: 46.733925, 25.617255

  arată pe hartă

  Tel. 1:

  E-mail:    ̶

  trimite mesaj + adaugă în planificator
  Ultima actualizare: 14. Iunie 2017
  Parcul Dendrologic Grădina Csíky

  Prezentare generală - Parcul Dendrologic Grădina Csíky Gheorgheni

  Parcul dendrologic Csíky a fost înfiiţat în 1884 de către avocatul Dr. Csiky Dénes, în jurul izvorului cu cea mai bună apă: "Filep-kútja". Csiky Dénes provenea dintr-o familie armeană înstărită. Botanica a fost pasiunea lui şi avea visul de a-şi amenaja propriul parc dendrologic. Pentru a atinge acest scop i-a venit la îndemână averea moştenită de la familia lui.

  La marginea nord-estică al oraşului a cumpărat teritoriu, în 1884, de 16 ha şi s-a apucat să-şi înfăpteze visul mult dorit, pe care l-a şi realizat până la anul 1909. 

  Iniţial 185 tipuri de arbori şi arbuşti au fost plantate, dovedind localnicilor că şi în această zonă, cu climă aspră de depresiune, pot supravieţui şi alte specii în afara brazilor. Parcul dendrologic are efecte curative, prin izvoarele sale şi aer curat, în perioada 1927-1941 aici a funcţionat un sanatoriu pentru tratea bolilor respiratorii. După război, începând din anul 1947 au fost trataţi copii care proveneau din familii cu un istoric de boli pulmonare. Parcul dendrologic, demult donat oraşului, a fost declarată arie protejată numai în anul 1980, când cu această ocazie a fost întocmit un inventar al speciilor de arbori din parc, lista reuşind să identifice 100 de specii din cei 185 de plantaţi de fondatorul parcului. Între anii 1980-1993 starea parcului s-a degradat din varii motive. Sarcina de recondiţionarea a parcului a fost preluat de către Fundaţia Naturaland împreună cu extensia Universităţii Babeş-Bolyai din Gheorgheni, Centrul de Studii Sf. Benedict şi Liceul Teoretic Salamon Ernő prin accesarea unor fonduri. Consiliul oraşului în anul 2008 a decis să închirieze parcul extensiei Facultăţii de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, care oricum deja din anul 1997 funcţiona pe teritoriul parcului. În 2005 Grădina Csíky a fost declarat rezervaţie naturală.     

  O curiozitate este acţiunea de plantare nu demult a două exemplare de sequoia, singurele exemplare din judeţul Harghita. Cele două copaci au fost cumpărate din Elveţia, au fost lăsaţi să se aclimatizeze la Zetea timp de un an şi apoi aduşi la parcul dendrologic, iar acum fiecare creşte câte 20 cm pe an.   

   

   

  Au fost aici: 0 Tu ai fost aici?
  Vor să revină aici: 0 Vrei să revii aici?
  Vor să ajungă aici: 0 Vrei să ajungi aici?
  Locaţia îi place la: 0 Îţi place locaţia?
  NUME IMPRESII NEGATIVE (0) IMPRESII POZITIVE (0) FOTO TURIŞTI
  Nu sunt impresii adăugate despre Parcul Dendrologic Grădina Csíky.

  Fii primul care adaugă.
  Această secţiune prezintă strict opiniile şi părerile utilizatoriilor siteului şi au fost publicate la cererea şi cu acordul acestora. Tourist Informator face tot posibilul să elimine mesajele defaimătoare, calomnioase sau jignitoare şi nu poate fi tras la răspundere pentru conţinutul acestei secţiuni.
  -
  Au votat 0 persoane
  Votul tău: -
  Adaugă impresia, părerea ta despre locaţie. Schimbul de experienţă ajută şi pe alţi călători să aleagă mai bine. Vă mulţumim.
  Adaugă impresie + fotografii
  Trebuie să fiţi autentificaţi pentru adăugare comentarii şi fotografii despre locaţie!
  what's nearby
  Caută în vecinătate
  • cazări
  • gastronomie
  • servicii
  • atracţii
  • evenimente
  • activităţi recreative
  • trasee
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum

  loading ...

  Parcul Dendrologic Grădina Csíky Gheorgheni - visitlacurosu.ro

  Parcul Dendrologic Grădina Csíky Gheorgheni. Date de contact, hartă acces, prezentare, fotografii şi comentarii despre Parcul Dendrologic Grădina Csíky.